Studii din psihologia copilului

In acest articol vom aborda subiectul psihologiei copilului, facand cunoscute cateva experimente faimoase din care vom trage apoi niste concluzii. Intai adresati-va o intrebare, de la ce varsta un copil poate sa imite expresiile fetei ale tatalui sau mamei? Devreme sau mai tarziu? Va vom prezenta, pe scurt, un experiment din psihologia copilului pentru a gasi raspunsul la aceasta intrebare. Daca cautati un psiholog copii Bucuresti iti recomandam siteul psihart.ro

Intr-un experiment realizat relativ recent, de catre doi cercetatori, Meltzoff si Moore, au fost plasati 40 de copii cu varste fragede, de pana in cateva zile, in cate o camera mica. In acea camera lumina era stinsa, astfel incat doar fata cercetatorului era vizibila. Cercetatorul se apropia de bebelus si executa cateva gesturi faciale care durau pana in 20 de secunde.

Experimentul era reluat, in total durand aproximativ 10 minute, timp in care acei copii erau filmati. Comportamentele efectuate de catre cercetator erau scoaterea limbii si intoarcerea capului, astfel ca cei doi cercetatori au observat ca atunci cand acestia scoteau limba si bebelusii au scos limba ca raspuns la comportamentul cercetatorului, decat ca raspuns la cercetatorul care intorcea capul.

In contrast, atunci cand cercetatorul intorcea capul si bebelusii au executat mai multe miscari de intoarcere a capului, decat cand cercetatorul scotea limba.

In concluzie, un experiment relativ recent din psihologia copilului a relevat faptul ca acei copii chiar si cu o varsta de doua sau trei zile au deja capacitatea de a identifica si reproduce anumite miscari ale corpului pe care le vad la adult, in cazul nostru scoaterea limbii si intoarcerea capului. Asadar, bebelusii sunt niste detectori de miscare biologica veritabili, raspunzand intr-un mod innascut la anumite miscari faciale pe care acestia le observa.

Al doilea experiment pe care il vom prezenta aici tot din sfera psihologiei copilului este legat de imitatie si constiinta. Intr-un studiu realizat in anul 2004, cativa cercetatori au cerut unor mame sa realizeze niste actiuni simple cat timp erau privite de bebelusi, bebelusi cu varste intre 12 si 20 de luni.

Comportamentele executate de catre mame erau fie sa pulverizeze ceva, in joaca, pe o masa, si sa stearga cu un servetel, pe care apoi sa il arunce, fie sa hraneasca un ursulet de plus. Apoi mamele isi incurajau bebelusii sa le imite, iar aici cercetatorii notau daca acestia reproduc comportamentele. Peste cativa ani, cercetatorii veneau din nou la bebelusi pentru a-i testa din nou, de data aceasta diferit.

Intr-una dintre aceste probe, copiii trebuiau sa ghiceasca ce animal era ascuns sub o cuvertura, iar alta proba cerea ca acei copii sa respecte faptul ca mama le interzicea sa se joace cu o anumita jucarie, dupa care paraseau incaperea.

Concluzia studiului a fost ca dorinta unui copil de a-si imita parintii poate fi legata de o mare receptivitate si sensibilitate a acestuia cu privire la eforturile mamei pentru a-l socializa.

In concluzie, puteti sa incercati acasa cu copilul dumneavoastra sa vedeti daca acesta va imita, cand executati anumite gesturi, sau este constiincios sau nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *