Sprijin de calitate pentru copiii cu parinti la inchisoare

In ultimii ani s-a invatat mult despre modalitatile de a proiecta si gestiona programe de mentorat cu scopul de a maximiza potentialul de relatii semnificative si eficiente intre copii si parinti. Impreuna cu nevoia imperioasa de infrastructura organizatorica adecvata, cercetarile sugereaza ca o atentie sporita asupra practicilor din mai multe domenii diferite: recrutare, screening, potrivire, formare, structura si suport pentru activitati de mentorat, de monitorizare si de suport, angajament fata de familie, parteneriate externe, este importanta pentru asigurarea calitatii activitatii in sine, dar mai ales a rezultatelor pozitive la tineretul implicat. In timpul activitatii, participantii au subliniat aspecte specifice in cadrul acestor domenii, aspecte deosebit de importante si provocatoare in oferirea de mentorat de inalta calitate disponibil pentru copiii cu parinti incarcerati. Acestea includ:
• Luarea in considerare a complexitatii de situatii familiale atunci cand o mama este inchisa, inclusiv modul in care aceastea pot influenta experienta mentorilor in stabilirea de asteptari realiste atunci cand recruteaza prospectiv.
• Procedurile de verificare si de admisie care sa garanteze ca viitorii mentori vor avea timp, angajament si calitatile personale de a fi mentori eficienti si ca se ia in considerare posibilitatea recrutarii de mentori adecvati dintre adultii cu profil deja cunoscut de copii, precum rude sau prieteni.
• Atentia la modul in care experienta de a avea un parinte incarcerat poate modela tinerii, deschiderile si asteptarile lor cu privire la o relatie cu un mentor adult si folosirea acestor informatii pentru a gasi tinerilor mentori ale caror caracteristici si fundaluri sunt adecvate nevoilor lor.
• Furnizarea de programe care pregatesc mentorii in sustinerea copiilor cu parinti incarcerati, in intelegerea propriilor prejudecati si opinii despre acestia, precum si a atitudinilor si valorilor culturale ale tinerilor carora le vor servi si cum sa raspunda atunci cand apar probleme
• Suport structurat pentru mentorii care lucreaza cu copiii parintilor inchisi si furnizarea de pregatire specifica pentru a sprijini acesti tineri eficient.
• Stabilirea de asteptari clare cu privire la regularitatea si cantitatea contactului care ar trebui sa apara intre mentor si copil, precum si durata relatiei, in special din cauza faptului ca, atunci cand tinerii experimenteaza un fel de perturbare in relatiile lor cu adultii, angajamentul poate fi necesar pentru a cultiva o relatie deschisa si de incredere cu mentorii lor.
• Intrarea in parteneriate si alte organizatii este deosebit de importanta atunci cand deservesc aceasta categorie a populatiei, in special in ceea ce priveste dezvoltarea suportului pentru tinerii ai caror parinti se afla la inchisoare.
Cand si mai ales cum se ofera acest sprijin, cel mai probabil de mentorat sau asistenta pentru a completa gama larga de sustineri pentru astfel de tineri si familiile lor, este un aspect pe care organizatiile din domeniu ar trebui sa-l examineze cu atentie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *